BISERICA CUVIOSUL STELIAN SI SFANTUL NICOLAE - BRANCOVEANU
SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII MARIA S. CURIE

 † Prezentare
 † Istoric
 † Biserica
 † Preotul
 † Cantaretii
 † Ctitori / binefacatori

 † Misiune pastorala
 † Misiune sociala

 † Pelerinaje realizate
 † Pelerinaje viitoare

 † Carte de oaspeti
 † Resurse ortodoxe
 † Contact
ISTORIC

Ideea ridic arii unui lacas de rugaciune în cadrul Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria S. Curie" era veche (1985-1986) si apartinea Profesorului Doctor Alexandru Pesamosca. Datorita regimului de atunci acest vis nu s - a putut concretiza cu toata lupta dusa de acest mare doctor.

Dupa evenimentele din 1989 conducerea spitalului a solicitat Patriarhiei Române - Arhiepiscopiei Bucurestilor numirea unui preot slujitor pentru spital.

În urma încheierii protocolului dintre Patriarhia Româna si Ministerul Sanatatii (iunie 1995 ) cu privire la acordarea asisten tei religioase în unitatile spitalicesti, începând cu 1 Martie 1997 a fost numit P.C . Pr Smuc Daniel ca preot slujitor al spitalului.

Din acea data preotul având sprijinul conducerii spitalului prin Prof Dr Florea Iordachescu - Director medical, Ec. Teodor Ionescu - Director Economic si al angajatilor (medici,asistente si infirmiere) a pornit demersurile pentru constructia unui lacas de cult în curtea spitalului.

În vara anului 1997 s-a facut slujba de sfintire a lucului unde avea sa se ridice biserica. La acesta slujba au participat : P.S. Teodosie Snagoveanul , Episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor , P.C. Consilier Pr Nicolae Surubaru, P.C. Inspector Daniel Rosu ,un sobor de preotii precum si conducerea si angajati ai spitalului.

Pe data de 11 septembrie 1997 au început lucrarile de constructie la ridicarea lacasului care avea sa poarte ca hram pe Sfântul ierarh Nicolaie al Mirelor Lichiei - Ocrotitor al tinerilor si Cuviosul Stelian Paflagonul - Ocrotitor al copiilor. Lucrarile au durat 5 luni, terminându-se in februarie 1998.

Târnosirea bisericii a avut loc pe data de 22 februarie 1998 în duminica Înficosatoarei Judecatii. Slujba sfintirii a fost savârsita de P.S. Teodosie Snagoveanul, Episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor alaturi de care s-au aflat P.C. Preoti Consilieri si un mare sobor de preoti. De asemenea au participat: membrii conducerii spitalului si angajati, Excelenta Sa Ambasadorul Poloniei în România - D-nul Bogumil Luft, reprezentantii a Primariei sectorului 4 si Primariei municipiului si foarte multi credinciosi din spital precum si din înprejurimile acestuia.

În toamna anului 1998 si primavara anului 1999 lânga biserica s-a construit o cancelarie si un pangar cu un loc de aprins lumânari.

Pentru ca acest lacas sa fie desavârsit , între anii 2001-2003 , s-a executat pictura in tempera de catre
pictorul bisericesc d-nul Valeriu Roman.

In perioada anilor 2002-2003 s-au executat si lucrarile de sculptura în lemn de stejar cu motive ale artei brâncovenesti a usilor bisericii, stranei cântaretilor, axionitei si iconostasului mic, stranilor si catapetesmei.

În anul 2004 s-a realizat pictura iconoanelor catapetesmei de catre pictor iconar d-nul Nicusor Dumitru.

Tot în aceasta perioada constructia anexa (cancelaria si pangarul) a fost înaltata cu un etaj unde îsi desfasoara activitatea Asociatia "Asezamântul Social Sfintii Martiri Brâncoveni" care îsi are radacinile în biserica spitalului si activeaza cu Înalta Binecuvântare a Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patriarhia Romana

Radio Trinitas

Televiziunea Trinitas

Ziarul Lumina

Catedrala Mantuirii Neamului

Basilica Travel

Colportaj magazin online

Sfantul Vasile cel Mare

Fototeca Ortodoxiei Romanesti

Programul Bisericii
POSTUL PASTELUI


SAPTAMÂNA III
24 - 30 martie

LUNI
Ora 16
- Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite

MARTI
Ora 8 - Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur - Buna Vestire

MIERCURI
Ora 16
- Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite

VINERI
Ora 16
- Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite
- Sf. Maslu

SAMBATA
Ora 7:30
- Sf. Liturghie
- Pomenirea Mortilor
Ora 18 - Vecernie
- Cateheza: Cele 7 laude

DUMINICA
ORA 8:30
- Utrenia
- Sf. Liturghie

Programul complet

Program cateheze